Odchudzanie – Planowanie Posiłków
Jedną z najtrudniejszych rzeczy w rozpoczęciu programu odchudzania jest zaplanowanie posiłków, które będziesz spożywać, dlatego dowiedz się jakie należy w sobie wyrobić nawyki, aby planowanie posiłków podczas odchudzania było łatwe i przyjemne.
Spis treści
Odchudzanie – Planowanie Posiłków
To nie musi jednak być takie trudne, jak ci się wydaje. Większość posiłków jest naprawdę prosta do przygotowania, zwłaszcza, jeżeli są one wykonywane przy użyciu świeżych, zdrowych składników.
Zapomnij o gotowaniu warzyw i zacznij jeść je na surowo lub lekko podparuj, jeżeli masz je ochotę zjeść na ciepło. Nie obieraj owoców, które tego nie wymagają, to pozwoli ci zaoszczędzić czas i pozwoli w pełni uzyskać korzyści z zawartych we włóknach witamin i mikroelementów. Istnieje wiele sposobów aby zaplanować swoje posiłki, które pomogą Ci osiągnąć Twoje cele w programie odchudzania.
Odchudzanie – Planowanie Posiłków Zasada nr 1 – Jedz Ryby
Spożywanie ryb pomaga w odchudzaniu, zwłaszcza tłuste ryby takie jak łosoś i makrela. Dodatkowym bonusem jest to, że ryby są szybkie w gotowaniu i przygotowywaniu. Możesz kupić także gotowe ryby przygotowywane w supermarketach lub w sklepach rybnych i większość ryb możesz zgrillować w ciągu kilku minut. Łatwo jest przygotować i zapiec rybę w folii, możesz nawet dodać takie warzywa jak por, papryka i pomidory do folii tak, że wszystko gotuje się w tym samym czasie. Nawet zagotowanie ryby w przyprawionej wodzie nie trwa długo. Zaplanuj spożywanie ryb dwa razy w tygodniu i na tym skorzystasz, bo będziesz miał szybko gotowy posiłek, który wymaga tylko trochę przygotowań i naprawdę mało czasu gotowania.
Odchudzanie – Planowanie Posiłków Zasada nr 2 – Przyzwyczaj się do sałatek
Zaopatrz się w składniki i będziesz mogła skorzystać z szerokiego wyboru sałatek w krótkim czasie. Sałatki z sałaty, ogórka, selera i awokado są zdrowe i mogą być przygotowane w 10 minut. Marchew, suszone owoce i sok z cytryny z nasionami sezamu i słonecznika mogą być podawane z kurczakiem lub rybą.
Odchudzanie – Planowanie Posiłków Zasada nr 3 – Nie gotuj tradycyjnie, gotuj pod ciśnieniem
Gotowanie warzyw takich jak brokuły i kapusta, zmniejsza skuteczność ich składników odżywczych i sprawia, że te warzywa są mniej apetyczne. Wypróbuj gotowanie tych warzyw pod ciśnieniem. Wystarczy kilka minut gotowania, by warzywa były chrupiące a kapustę gotuj w soku z cytryny.
Chociaż musisz zmienić twoje zwyczaje żywieniowe, gdy się odchudzasz, nie musisz planować posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem by upewnić się, że jesz właściwie. O ile wyrobisz w sobie nawyk kupowania właściwych składników służących do przygotowywania posiłków, będziesz je właściwie przygotowywać i nie będziesz się nadmiernie objadać, stwierdzisz, że Twój plan odchudzania jest łatwy i przyjemny.